Sarkadi Kriszta

Az új kapcsolati minták hírnöke-
ként abban támogatlak, hogy megszülessen benned és veled maradjon a szerelem.

Ajándék, neked!Ariadné fonalaAriadné fonala

 Írásaim - blogértesítőm és egyéb fontos híreim - útmutatásait követve könnyedén kitalálsz a félelmek, az elvárások és a régi minták útvesztőjéből, hogy meg- érkezz a szerelem varázslatos birodalmába.

Vedd a kezedbe Ariadné fonalát, és fogadd el ajándékba letölthető gyakorlati útmutatónkat!


E könyvet elolvasva képessé válsz arra, hogy kialakítsd saját "boldogságreceptedet", és megtudd, vajon hogyan, mitől leszel boldog és kiegyensúlyozott a párkapcsolataidban.

Programajánló

2024 április
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Honnan tudod, hogy igaz szerelemre leltél?

’11ápr08
26 hozzászólás
Honnan tudod, hogy igaz szerelemre leltél?

Amikor szerelmesek vagyunk, szinte mindig úgy véljük, ő az igazi, és mostantól örökre összekötjük az életünket. Ám érdemes újra és újra megvizsgálnunk, vajon mi is az, amire a kapcsolatunkat építettük: szükségletek és elvárások kiterjedt rendszerére, vagy pedig valódi elköteleződésre?

Könnyen megkapod a választ, ha megvizsgálod magadban, vajon ki tudnád-e őszintén, szívből mondani az alábbi öt állítást a kedvesednek. (Az öt állítást Martha Beck, amerikai író, coach, terapeuta fogalmazta meg How To Know It's Real Love című írásában, ez a blogbejegyzés az ő cikkének fordításán alapul.)

Kipróbálhatod egyedül is, hogy elképzeled, amint kimondod őket, de tehettek egy próbát közösen is úgy, hogy kimondjátok őket egymásnak. Mély, szeretetteli, vagy éppen tisztázó beszélgetés indulhat el annak mentén, hogy megosztjátok egymással, ki mit érzett, amikor kimondta a mondatokat, illetve, amikor meghallotta őket.

Sok – a párkapcsolatokra vonatkozó – félreértést lehet tisztázni azzal, ha megengedjük, hogy ezek a gondolatok hassanak ránk. Ha képesek vagyunk ezek szerint működtetni a kapcsolatunkat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy két szabad, önmagában is teljes életet élő, a másik felé örömmel forduló ember kötötte össze az életét.

  • 1. Természetesen tudok nélküled élni.

Ezt a gondolatot részletesen körbejártam Egy állítás, amit ki kell tudnod mondani című írásomban.

  • 2. Az irántad érzett szeretetem mindenképpen változni fog.
  • 3. Rajtad kívül más dolgokra is szükségem van.

Ezekről részletesen olvashatsz itt: Tudtad, hogy a szeretet is változik?

Az utolsó kettő pedig az alábbiakban következik:

4. Nem foglak mindig a közelemben tartani.

Kevés választja el egymástól a romantikus megfogalmazást, miszerint:

  • Annyira szeretlek, hogy szeretném megosztani veled az életem, míg a halál el nem választ,

ettől az őrület szélén egyensúlyozó szózattól:

  • Annyira szeretlek, hogy ha megpróbálsz elhagyni, megöllek.

Azok, akik ilyeneket mondanak – vagy akár csak gondolnak – úgy szeretik a másikat, ahogy a pók a legyet: elkapják, a hálójukkal körbeszövik őket, amíg mozdulni sem tudnak, és éhes pillanataikban kiszívják belőlük az utolsó csepp életerőt is. Valószínűleg nem ilyen szerelemre vágysz.

Valójában meglehetősen könnyű megkülönböztetni az igazi szerelmet a pók-szerelemtől:

  • a társunk birtoklása, kihasználása és kontrollálása jellemzi az egyiket, míg

a másik – a valódi szerelem – azon alapul, hogy

  • lehetővé tesszük a kedvesnek, hogy szabadon meghozza a saját döntéseit.

Érdemes arra is figyelned, milyen szavakat használsz, amikor a párodról beszélsz. Az áldozattá vált, megkötözött légy szerepét játszod, amikor észreveszed, hogy ilyeneket mondasz:

  • Miatta érzem ilyen nyomorultul magam.
  • Csakis miatta vállaltam el ezt a munkát.

Még ezeknél is beszédesebbek az ilyen mondatok:

  • Meg kell értetnem vele, hogy téved.
  • Nem mutathatom ki az érzéseimet, mert attól dühös lesz.

Ilyenkor ugyanis nem a légy vagy, hanem a furfangos pók, aki visszatart dolgokat, és manipulálni próbál annak érdekében, hogy irányítani tudja társa érzéseit és tetteit. Bármelyik stratégiára is derül fény, a lényeg az, hogy finom selyemfonállal körbefonva, valakit rövid pórázon tartanak.

Egyszerű – bár nem feltétlenül könnyű – kikerülni ebből a kellemetlen helyzetből: az igazat mondd, a teljes igazat, és semmi mást, csak az igazat.

Kezdd azzal, hogy felelősséget vállalsz a saját döntéseidért – beleértve azt is, hogy egyszer úgy döntöttél, behódolsz a pókként viselkedő férfinak vagy nőnek, és hagyod, hogy irányítson. Majd pedig kezdj el valódi érzéseidről, szükségleteidről, és vágyaidról beszélni a társadnak – anélkül, hogy megpróbálnád kierőszakolni az általad elvárt reakciót. Ha az őszinteség tiszta fényében a kapcsolatotok nem kezd el szárnyalni, akkor lehet, hogy jobb befejezni, mint tovább süllyedni a manipuláció és az irányítás mocsarába.

 5. Te és én nem vagyunk egyek.

Spirituális szempontból természetesen nem csak a párunkkal, hanem mindenki mással is egyek vagyunk. Ám ez a fajta „egységélmény” párkapcsolat esetében könnyen félreérthető.

Talán sem a pókok, sem a legyek közé nem tartozol, hanem inkább kaméleonként viselkedsz, aki teljesen olyanná alakul, mint az, akit szerelmesen szeret. Vagy a partnereid azok: talán olyanokat választasz, akik ugyanolyanok (vagy ugyanolyanokká válnak), mint amilyen te vagy.

Bármelyikről is legyen szó, tartós boldogtalansághoz vezet, ha feladjuk önmagunkat azért, hogy a másiknak megfeleljünk, vagy, ha elvárjuk a partnerünktől, hogy ezt tegye. Hiszen így épp azt veszítjük el, akibe beleszerettünk.

Feltétlenül éberré kell válnod, ha azt veszed észre, hogy olyannyira azonosulsz azzal, amit a szerelmed akar, hogy gyakorlatilag elfelejtkezel a saját szükségleteidről. Önmagad megtagadása ugyanis úgy változik nehezteléssé benned, hogy észre sem veszed – ez pedig megmérgezheti a legszebben induló kapcsolatot is.

De könnyen találhatod magad a másik oldalon is: vedd észre, ha rendszeresen olyanokkal randizol, akik csüggnek minden szavadon, és bármit mondasz vagy teszel, egyetértenek vele. Kezdetben ez talán jólesik, ám idővel szörnyen magányossá válsz olyasvalaki mellett, aki nem tesz mást, mint hozzád alkalmazkodik.

Ha az „egyek vagyunk” ideálja szerint éled az életed, talán itt az ideje, hogy felfedezd, milyen csodálatos a szerelem, amikor ténylegesen ketten vesznek benne részt. Kövesd a szívedet olyan irányokba is, ahová a partnered nem indulna el. Legyen bátorságod felfedezni, mi mindenben különböztök! Merj egyet nem érteni! Ha megszoktad, hogy eltűnsz a másik mellett, lassan szokj hozzá a gondolathoz, hogy szerethető vagy épp olyannak, amilyen vagy. Ha pedig te vagy az, aki dominál, vedd észre, mennyire izgalmas egy valódi emberi lényt szeretni, nem pedig saját magunk halvány mását.

Buddhának tulajdonítják a mondást, miszerint:

  • Ahogy az óceánt mindig felismerjük sós ízéről, úgy a megvilágosodást is mindig felismerjük a szabadság ízéről.

Valójában a megvilágosodás nem sokban különbözik az igazi szerelemtől (vezettem is egyszer egy találkozó-sorozatot, aminek ezt a címet adtam: Szerelem és megvilágosodás). Bár sokan tartanak az elköteleződéstől, mert csapdának élik meg, egészséges formája épp az ellenkezőjét teszi:

  • a szerelmeseket felszabadítja,
  • előhozza valódi lényük legjavát, és
  • a szeretet olyan hídját építi fel, amely
  • a tartós boldogság és harmónia, valamint számtalan csodálatos élmény alapja lesz.

Ha magadra ismertél, és a pók, a légy vagy a kaméleon szerepe helyett szeretnél inkább önmagad lenni egy egyenrangú, szereteten és tiszteleten alapuló párkapcsolatban, akkor gyere el a

 

2018. február 15-én induló,

Az élet szerelmesei találkozósorozatra >>>.

 

Kattints a linkre, olvasd el a részleteket, és jelentkezz, várlak!

 

Aztán pedig írd meg a hozzászólások között: Ismersz magad körül „pókokat”, „legyeket”, vagy „kaméleonokat”? Vagy talán te magad voltál az egy ideig? Ha igen, hogyan változtattál rajta? Vagy most tartasz éppen a „tényállás” felismerésénél?

Átadom a szót neked …

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta

szeretetterapeuta, a Szerelmeskönyv írója

 

♦ Párkapcsolati alapozó - AJÁNDÉK! ♦

► Egy hasznos és szórakoztató könyv (Villányi Péter: Kapcsoskönyv),

► négy inspiráló hanganyag, valamint

► egy hatrészes online kurzus

lesz a segítségedre abban, hogy a párkapcsolati boldogságot minél hamarabb megtapasztalhahd.

Ha szívesen veszed ezt az ajándékot tőlem, akkor a Párkapcsolati alapozót

(a könyvet, az online kurzust és a hanganyagokat)

ide kattintva töltheted le:

Kérem a Párkapcsolati alapozót! >>>

 

Kategóriák: Együtt


Ha tetszett, kattints az alábbi linkekre, és oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

Sarkadi Kriszta’11 máj 24 - 14:28

Kedves Mokus!

A legfontosabb lépés az lenne, hogy elkezdj önmagaddal törődni, és megadni magadnak mindazt a szeretetet, amit most másoktól vársz. Hogyan telnek a napjaid, a heteid, a hónapjaid, az éveid? Örömödet leled minden egyes pillanatban? Megvalósítottad az álmaidat? Jársz olyan helyekre, ahol jókat beszélgethetsz és sokat nevethetsz? Szoktál kirándulni vagy táncórára járni? Foglalkozol valamilyen kreatív tevékenységgel? Csinálsz olyasmit, ami feltölt energiával és boldogsággal? Vannak barátaid, akikkel jól érzed magad?

Amikor mindezt megteremtetted, és jó érzed magad a bőrödben anélkül, hogy a visszaigazolást mindig kivülről várnád, akkor el fogod tudni dönteni, hogy mi a következő lépés a párkapcsolatodat illetően.

Szeretettel,

Kriszta

Niki’12 ápr 06 - 16:57

Sziasztok,

Milyen jó olvasni hogy mások is vannak úgy ahogyan én voltam...!
Persze nem annak örülök hogy más is belelépett a kakiba, hanem annak hogy nem vagyok egyedül.
Nemrég lett vége egy kapcsolatomnak, és azt kell hogy mondjam, röhej volt az egész. Így utólag visszanézve.
El sem hiszem hogy így megaláztam magam, 3 x szakítottunk fél év alatt... az utolsó két szakítás között 2 hét(!) telt el. És persze azt mondta hogy nem szeret már úgy, ahogy korábban... de ezt mondta 2 héttel korábban is. Mégis ő hívott fel hogy hiányzom.
Hát igen, a pasik mindent úgy értenek ahogy mondják, az hogy hiányzom még nem azt jelenti hogy szeret is. Paff.
egyelőre nem vagyok túl rajta, nem tudok szeretettel visszagondolni rá, sokkal inkább ironikusan. és egy picit dühös is vagyok magamra, hogy hagytam ezt az egész pók-légy-játszmát, ugyanis pontosan ezt játszottuk, ami ide le van írva.
A csúnya az hogy úgy látszott csak én vagyok a békétlen, én vagyok akinek ez az egész nem tetszik és felborítja a harmóniát. Pedig csak a légy-lét nem tetszett... de... örülök hogy vége, fellélegezhettem végre!
Persze, sírtam sokat, és a szerelmes dalokat is elkerülöm egy ideje... de bele se merek gondolni, mi lenne, ha komolyabbra fordult volna. Jobb ez így.
Elég kemény tudok lenni érzelmileg, ezzel szerencsére rendelkezem, és szükség is volt rá, mert ha tovább hagyom magam, - ugyanis nagyon szerettem - , az utolsó csepp vérem csordogálna a szája szélén.
Nagyon érdekes az érzelmek útja, és az egész tapasztalás, amit ilyenkor átélünk, bár bevallom a tudós kíváncsiságánál jobban vágyom inkább lazán és természetesen elengedni magam, mintha vízre feküdnék...
:-)
Végülis a remény hal meg utoljára és az utolsó reménykedő :-)
Nagyon jók a cikkek, és tetszik hogy olyan életközeli és érthető... bár sokszor annyira ideális és olyan szívesen lennék olyan! De olyan...!! :-)
Mennyivel könnyebb lenne!
Ez most csak kijött, bocsi :-)
Mindenkinek kívánom a boldogságot, mert megérdemeljük!
Remélem megtaláljátok, és én is..!
Üdv,

Niki

Sarkadi Kriszta’12 ápr 19 - 10:57

Kedves Niki!

A jó hír az, hogy lehetsz olyan. Épp azért írok ezekről, hogy mindenkit emlékeztessek rá: mindez lehetséges. Nem szükséges hozzá más, mint, hogy újra és újra meghozd a döntést: én ezt akarom, ilyen akarok lenni, így akarok élni.

Szeretettel,

Kriszta

Simon Kriszta’12 dec 01 - 21:49

Sziasztok!
A kapcsolatom tökéletes, a párom úgyszintén. Kb fél éve vagyunk együtt, mégis úgy érzem, hogy elmúlt a rózsaszín köd. Hogyan bizonyosodhatom meg afelől, hogy valóban szerelmes vagyok?

Kriszta

Sarkadi Kriszta’13 jan 04 - 13:20

Kedves Kriszta!

Egy egyszerű módszert javaslok. Szánj rá néhány csöndes percet, és képzeld el, hogy ma találkozol a pároddal utoljára. Soha többet nem lesz lehetőséged látni, sem beszélni vele, sem hallani róla. A mai az utolsó alkalom.

Amit ekkor érzel, megadja a választ a kérdésedre.

Szeretettel,

Kriszta

lynda ’16 aug 29 - 12:46

szeretnek kerdezni valamit van egy fiu akit nem elege ismerek randira hivott szeretnek menni !de valamiert felek tole?

Hozzászólás

Kérünk, a kiemelt mezőket mindenképpen töltsd ki!

Fontos: a rendszer 30 perc után automatikusan kiléptet; ezért ha a hozzászólásod megírása meghaladta a fél órát, akkor javasoljuk, hogy jelöld ki az üzenet teljes szövegét, másold (CTRL + C), majd végezz el egy frissítést (F5), illeszd be (CTRL+V), és csak ezután kattints az Elküld gombra!

A blogomról

A blogomról

Neked szól ez az oldal, ha vannak kérdéseid, és tenni akarsz annak érdekében, hogy szerelmi kapcsolataidban (is) olyan életet élj, amilyenre szíved legmélyéről vágysz. Számtalan izgalmas, egyben elgondolkodtató nézőpontot fogok eléd tárni, hogy saját megoldásod kialakítására inspiráljalak.

Ennek is örülni fogsz

Mesés életem könyve - Váltsd valóra az álmaidat!

Merj nagyot álmodni! Majd indulj el, váltsd valóra az álmaidat, és legyen neked is mesébe illő életed!  Tovább »

Szerelmeskönyv - Se testben, se lélekben ne légy egyedül

Ha szeretnéd mélységesen megszeretni önmagad és örömtelivé tenni az életed, akkor feltétlenül szerezz be egyet!  Tovább »

Szerelemteremtő online kurzusok

A gyakorlatok elvégzése olyan változást indíthat el az életedben, amely legmerészebb álmaidat is felülmúlja!  Tovább »

Szerelemteremtő meditációk

A rendszeres meditációval könnyedén szerelmes, boldog, harmonikus életet teremthetsz magadnak.  Tovább »

Ajándék: 1 könyv + 4 hanganyag!

Kattints, iratkozz fel most, és töltsd le a könyvet azonnal! Másnap pedig érkeznek a hang- anyagok!  Tovább »

Találkozzunk az Instagramon is!

Itt minden nap egy új, inspiráló haikut találsz, és pillanatképeket arról, hogy mi az, ami mostanában foglalkoztat.  Tovább »

Legolvasottabb
írásaim


Blog kategóriák

Korábbi írásaim