Sarkadi Kriszta

Az új kapcsolati minták hírnöke-
ként abban támogatlak, hogy megszülessen benned és veled maradjon a szerelem.

Ajándék, neked!Ariadné fonalaAriadné fonala

 Írásaim - blogértesítőm és egyéb fontos híreim - útmutatásait követve könnyedén kitalálsz a félelmek, az elvárások és a régi minták útvesztőjéből, hogy meg- érkezz a szerelem varázslatos birodalmába.

Vedd a kezedbe Ariadné fonalát, és fogadd el ajándékba letölthető gyakorlati útmutatónkat!


E könyvet elolvasva képessé válsz arra, hogy kialakítsd saját "boldogságreceptedet", és megtudd, vajon hogyan, mitől leszel boldog és kiegyensúlyozott a párkapcsolataidban.

Programajánló

2024 április
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Egy állítás, amit ki kell tudnod mondani

’11febr24
13 hozzászólás
Egy állítás, amit ki kell tudnod mondani

"Egy réges-régi mesében az öreg király megkéri mindhárom lányát, ugyan mondják már el neki, mennyire szeretik őt. A két idősebb csodálatos beszédet tart a gyermeki szeretetről, ám a legkisebb pusztán ennyit mond:
- Én épp annyira szeretlek, mint az emberek a sót.
A király felháborodik a túlságosan is egyszerű hasonlat hallatán, száműzi legkisebbik lányát, birodalmát pedig a két nagyobb között osztja fel. Ők pedig a királyi fenékre mért, jól irányzott rúgással hamarjában ki is ebrudalják őt a saját országából. Útnak indulva épp abban a házban lel menedékre, ahol a harmadik gyermeke szolgál mosogatólányként. Apját felismerve a leány arra kéri a szakácsot, hogy ételét só nélkül készítse el. A király lenyel néhány ízetlen falatot, majd könnyekben tör ki:
- Egész idő alatt a legkisebb leányom volt az, aki igazán szeretett!
Ezután a leány felfedi magát, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Ez a történet évszázadok óta (és valószínűleg többféle változatban) él mindannyiunk emlékezetében, mert fontos mondanivalót tartalmaz: arra emlékeztet minket, hogy amikor szeretetről vagy szerelemről van szó, katasztrofális lehet, ha a tartalom helyett a formát választjuk. Segít felismernünk azt is, hogy milyen esetekben követjük el ezt a hibát. A só különlegessége ugyanis abban rejlik, hogy használata nem elfedi, hanem éppen kiemeli az étel eredeti ízét. Az igazi szeretet, a valódi elköteleződés ugyanígy működik.

A mostani, valamint a következő két blogbejegyzésemben megfogalmazott öt állítás elsőre erősnek tűnik, hiszen épp az ellenkezője annak, amit eddig arról hittünk, hogy mit is jelent a valódi elköteleződésen alapuló, szeretetteli párkapcsolat. Ám most arról az elköteleződésről beszélünk, amit az jelent, hogy „annyira szeretlek, mint az emberek a sót”, bármennyire is szokatlannak tűnnek ezek az állítások. Akkor számíthatsz boldog, örömteli párkapcsolatra, ha ezeket a mondatokat mindketten őszintén ki tudjátok mondani egymásnak.

 

1. Természetesen képes vagyok nélküled élni.

 

I can’t live if living is without you” (nem élet, ha nélküled kell élnem) kiáltja a világba az énekes az 1970-ben született dalban, ami ma talán Mariah Carey feldolgozásában a legismertebb.

Vannak pillanatok, amikor valóban úgy érezhetjük: kedvesünk vonzódásának az elvesztése élhetetlenné teszi az életet – ám éltél valaha olyan kapcsolatban, amelyben a társad túlélése valóban a te szereteteden múlott? Ahol a másik csak ült, és arra várt, hogy elviselhetővé tedd számára az életet? Vagy azzal fenyegetett, hogy öngyilkosságot követ el, ha szakítasz vele? Vagy előfordult, hogy a mérleg másik (a ragaszkodóknak fenntartott) serpenyőjében találtad magad, úgy érezve, épp akkora szükséged van a partneredre, mint az oxigénre? Azt az érzelmet, amely az ilyen típusú kapcsolatok üzemanyaga, nem szeretetnek, hanem kétségbeesésnek hívjuk. Elsőre romantikus szerelemnek tűnhet, ám az idő előrehaladtával egyik partner igényeit sem fogja kielégíteni.

Az állítás, hogy „nem tudok nélküled élni” nem felnőttek vonzódására utal, hanem kisbabakorunkra jellemző, amikor ténylegesen belepusztultunk volna, ha nincsenek a közelünkben azok, akik a gondunkat viselik, folyamatosan arra törekedve, hogy kitalálják, mire van éppen szükségünk. Amikor azt várjuk, hogy igényeinket folyamatosan valaki más elégítse ki, nagy valószínűséggel pszichológiailag gyerekek maradtunk, akik elhagyatottságukban szülői szeretetre vágynak, de azonnal! Ha ezt olvasva rádöbbensz, hogy pontosan így érzed magad, nem párt kell keresned, hanem terapeutát, coach-ot, gyógyítót, tanácsadót. Egy személyes konzultációs folyamatban megtanulhatod, hogyan elégítse ki a szükségleteidet az egyetlen személy, aki ezért felelős: te magad. A „nem tudok nélküled élni” szindrómának azzal vetünk véget, ha megtanulunk olyan gyengéden és olyan gondoskodóan törődni magunkkal, mint egy jó anya. Amikor ez megtörténik, készen állunk rá, hogy stabil, tartós, életre szóló kapcsolatokat alakítsunk ki. „Tudok nélküled élni” – ez egy olyan biztosíték, amely létrehozza a teret a valódi szerelem megszületéséhez." (Martha Beck: How To Know It's Real Love)

Nekem egy ilyen emlékeztető volt nemrég Szalóczi Dániel: Csakrádfigyelős című verseskötete, amelynek az előszavát idézem most:

Ezt a kötetet annak a kis komisz pillangónak ajánlom, aki csakazértis benned maradt és nem röppent ki azzal a bizonyos szerelmes sóhajjal … Mert akármilyen komoly is próbálsz lenni, szerintem tök egyértelmű, hogy a te szerelmed is gyerek. Csak mivel már neked nem jár szülinapi torta, meg nem jársz vidámparkba, meg nem kell hétkor lefeküdnöd, ezért te mondhatod magadról, hogy húdefelnőtt vagyok és hűdebölcs. És elokoskodod a szerelmet is, és ez tök buta dolog.

Szerintem, ha észreveszed magadon, hogy már megint elfelnőttesedtél, olvass el egy-két pusziverset, vagy felőlem akármelyiket, amelyik teccik, aztán fényképezd le magad gyorsan a telóddal, és ha ki tudod nevetni a képet, akkor minden okés, mert még van benned gyerek. Ha pedig ugyanolyan idétlenül komoly maradsz, akkor majd én nevetlek ki.

Én már olvasom a pusziverseket, meg azt is tudom már, mi a macskabolhaszerelem, meg a kopoltyús, meg a kiflialakú ...

Veled hogy van ez? Átéltél már olyan kapcsolatot, amelyben túlságosan függővé váltál te magad? Vagy a másik viselkedett így? Ha igen, mi jelentette a kiutat? Milyen érzés megpróbálni kimondani az állítást: „Tudok nélküled élni”? És, ha neked mondják (mondták már?), az milyen érzés? És amikor rádöbbensz, hogy túlságosan „elfelnőttesedtél”, hogyan csempészed vissza a játékosságot párkapcsolatod hétköznapjaiba? Írd meg a gondolataidat a hozzászólások között!
 

Átadom a szót neked …

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta

P.S. A következő két ilyen állítást itt olvashatod: Tudtad, hogy a szeretet is változik?
 

♦ Párkapcsolati alapozó - AJÁNDÉK! ♦

► Egy hasznos és szórakoztató könyv,

► négy inspiráló hanganyag, valamint

► egy hatrészes online kurzus

lesz a segítségedre abban, hogy a párkapcsolati boldogságot minél hamarabb megtapasztalhasd.

Ha szívesen veszed ezt az ajándékot tőlem, akkor a Párkapcsolati alapozót

(a könyvet, az online kurzust és a hanganyagokat)

ide kattintva töltheted le:

Kérem a Párkapcsolati alapozót! >>>

 

Kategóriák: Együtt


Ha tetszett, kattints az alábbi linkekre, és oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

Szőts Ildikó’11 febr 25 - 18:59

Bizony tudnék mesélni az egymáshoz kötödés erősségéről,sajnos férjem súlyos szívbeteg volt,és én éjjel -nappal mellette voltam,hiába mondta orvosa "szakadjak le róla" nem tudtam ,most 2 éve elment ,végleg ,és én nem találom a helyem,van csodás unokám 8 hónapos,imádom,de a férjemet keresem benne is,nagyon rossz érzés ez és a fájdalom nem tudd meg szűnni,de ne engedd el a kezét annak akit szeretsz.!köszönöm

Szőts Ildikó

Mátyus Ágota’11 febr 26 - 04:51

Nekem még nem volt ilyen kapcsolatom.
Én azt hittem eddig, hogy ez talán hiány nálam, de úgy látom, nem.
Szeretem magam.
Ágota

zsofia’11 febr 26 - 16:00

Igen mar ismerem ezt az erzest,valamikr ereztem ezt,de ,,kigyugyultam",es nem hiszem hogy meg egyszer ilyesmitol szenvedjek

Zsofi

Marianna’11 febr 26 - 21:38

Igen, sajnos. Nem is vettem észre hogyan sétáltam bele. Azt viszont tudom, hogy ki kell gyógyulnom ebből az állapotból.
Amikor "elfelnőttiesedünk" a párommal, igyekszem vicces idézetekkel - kedves beszólásokkal oldani a helyzetet. (Persze igyekszem a lehető legjobb időben elpottyantani ezeket) Az esetek 80%-ban bejött. Meglehet ez mindössze annyit jelent, hogy vevő még rám a párom. :)

Marianna

Ildikó’11 febr 27 - 00:08

Pont ilyen kapcsolatban élek, egyszerűen úgy érzem hogy nem tudok nélküle élni. Mikor szakítottunk négy napig bírtam hogy ne tudjak Róla semmit, fizikai fájdalmat éreztem a hiányától. Nagyon rossz volt, persze ő minden reggel és este írta az SMS-eket. Nem bírunk elszakadni egymástól. :-)

Ildikó

Zsóka’11 márc 20 - 21:52

Megint elvesztettem valakit. No, nem hiszem, hogy végleg, de hiányzik. Az életünk más városban zajlik, alig ismerjük egymást. 12 éve vesztettem el a férjemet, azóta nincs, aki pótolni tudja.
Pedig várom, hogy rám találjon valaki, aki mindig velem van jóban és rosszban is. Létezik ilyen ember ?

Zsóka

Sarkadi Kriszta’11 márc 28 - 20:50

Kedves Zsóka!

Biztos, hogy létezik ilyen ember, és már alig várja, hogy találkozzatok. Érdemes lenne valamilyen gyógyító módszerrel utánajárni, és elengedni azokat a hiedelmeket, amelyekkel tudat alatt visszatartod magad attól, hogy az ideális társad megérkezhessen az életedbe. Lehet, hogy a férjedhez ragaszkodsz még, de sok más tényező is közrejátszhat.

Az április 11-én induló Mágnes-kör épp erről fog szólni, de ha ez valami miatt nem alkalmas neked, akkor is érdemes valamilyen más módját találnod annak, hogy végre magad mögött hagyd az akadályokat, és megengedd magadnak a boldogságot.

Szeretettel,

Kriszta

Andrea’13 márc 24 - 12:52

Pont benne vagyok egy olyan kapcsolatban ami nem a kettőnk miatt alakul úgy hogy egymás nélkül kell most tovább mennünk az utunkon.Ez nekem belül marcangoló fájdalom ,ürességet érzek ,s nagyon-nagy hiányt.Soha nem éreztem még azt viszont így egyik párommal sem,hogy elveszítem.Azt mondta majd visszatér.Tudom hogy Szeret őszintén úgy mint én őt de vannak számára most fontosabb teendői.Várjam vissza van értelme?Azt mondta megtanult lemondani arról ami igazán szeret,ha másodlagosnak érzi a szerelmet.

Andrea

Sarkadi Kriszta’13 máj 11 - 05:07

Kedves Andrea!

Akkor érdemes várnod rá, ha a külön töltött időnek van valamiféle "határideje". Ha például tudod, hogy egy évig lesz távol, akkor ezt az egy évet tudod várakozással tölteni. De, ha nincs ilyen, akkor lehet, hogy egész életedben csak őt várod. Ez esetben érdemes inkább elengedni őt, bármilyen fájdalmas is.

Szeretettel,

Kriszta

MF’13 máj 29 - 15:29

Igen sajnos én is ilyen kapcsolatban vagyok most. Eddig nem volt ilyen, talán most ütközik ki a "szülői komplexusom". Mi a teendő? (Részemről és a társam részéről is.)

MF

Sarkadi Kriszta’13 jún 17 - 16:59

Kedves MF!

Ez a fajta ragaszkodás mindig önbizalomhiányból fakad, ami arra késztet, hogy azt higgyük: nem vagyunk elég jók, nem vagyunk szerethetők, így foggal-körömmel ragaszkodnunk kell a másikhoz, hogy megkapjuk tőle a szeretet-adagunkat.

Itt az oldalon a PROGRAMOK menüpontnál érdemes megnézned a Lélekmelengető Estet, az pont erről szól.

A VÁSÁRLÁS menüpont alatt pedig A múzsa csókja online kurzust ajánlom.

A KÖNYVAJÁNLÓBÓL pedig a Szükségem van a szeretetedre - vagy mégsem? című könyv gyakorlatait.

Szeretettel,

Kriszta

Katona Mónika’17 aug 05 - 09:07

Igen sajnos most vagyok ebben a helyzetben. függök tőle !!! Úgy érzem nem tudok élküle élni!!! tudom hogy mást szeret tudom higy mással van de egyszerűen képtelen vagyok kimondani hogy "tudok nélküle élni"

Katona Mónika

Lea’17 aug 07 - 11:20

Nekem még tiniként, a felnőttkor küszöbén volt egy érdekes élményem. Szerelmes lett belém egy fiú, akit én csak havernak tudtam tekinteni /mellesleg szerelmes voltam, valaki másba, és az egy akkor pont zajló kapcsolat volt/. Biztos, hogy sok bátorságába került, hogy elém álljon, és szerelmet valljon. Nemet mondtam, azonnal. Erre kifakadt, hogy "nem tudok nélküled élni!", majd megemlítette, ha tényleg így gondolom, ő bizony öngyilkos lesz! Megdöbbentem. Azt hittem, ez csak mende-monda, hogy ilyen foroghat emberek fejében! Pár perc szótlan egymásra nézés után elmagyaráztam neki, hogy szerintem ettől nagyobb hülyeséget még nem ejtett ki száján az ember, mert olyan nincs, hogy ne tudnék élni valaki nélkül! Nem is igazán ismert, fogalma sem volt rólam, így rávilágítottam. szerintem nem is belém szerelmes, hanem magába a szerelembe, és ebbe kapaszkodik görcsösen! Javasoltam, gondolja ezt át, és igenis mondja a tükör előtt állva saját maga szemébe, hogy gazdagabb az élete annál, mintsem így zsaroljon egy lányt, akit igazából alig ismer!
Az öngyilkossági kísérlet elmaradt, én felnőttebb lettem e tapasztalás által, és szerencsére többé ilyesmivel nem kellett találkozzam életem során! Mai napig ijesztően hat az emlék is! Aki így "érez" valaki felé, az gondolja át a másik oldalt! Micsoda teher az valakinek, hogy Tőle tesznek függővé mindent! Iszonyú!!!

Hozzászólás

Kérünk, a kiemelt mezőket mindenképpen töltsd ki!

Fontos: a rendszer 30 perc után automatikusan kiléptet; ezért ha a hozzászólásod megírása meghaladta a fél órát, akkor javasoljuk, hogy jelöld ki az üzenet teljes szövegét, másold (CTRL + C), majd végezz el egy frissítést (F5), illeszd be (CTRL+V), és csak ezután kattints az Elküld gombra!

A blogomról

A blogomról

Neked szól ez az oldal, ha vannak kérdéseid, és tenni akarsz annak érdekében, hogy szerelmi kapcsolataidban (is) olyan életet élj, amilyenre szíved legmélyéről vágysz. Számtalan izgalmas, egyben elgondolkodtató nézőpontot fogok eléd tárni, hogy saját megoldásod kialakítására inspiráljalak.

Ennek is örülni fogsz

Mesés életem könyve - Váltsd valóra az álmaidat!

Merj nagyot álmodni! Majd indulj el, váltsd valóra az álmaidat, és legyen neked is mesébe illő életed!  Tovább »

Szerelmeskönyv - Se testben, se lélekben ne légy egyedül

Ha szeretnéd mélységesen megszeretni önmagad és örömtelivé tenni az életed, akkor feltétlenül szerezz be egyet!  Tovább »

Szerelemteremtő online kurzusok

A gyakorlatok elvégzése olyan változást indíthat el az életedben, amely legmerészebb álmaidat is felülmúlja!  Tovább »

Szerelemteremtő meditációk

A rendszeres meditációval könnyedén szerelmes, boldog, harmonikus életet teremthetsz magadnak.  Tovább »

Ajándék: 1 könyv + 4 hanganyag!

Kattints, iratkozz fel most, és töltsd le a könyvet azonnal! Másnap pedig érkeznek a hang- anyagok!  Tovább »

Találkozzunk az Instagramon is!

Itt minden nap egy új, inspiráló haikut találsz, és pillanatképeket arról, hogy mi az, ami mostanában foglalkoztat.  Tovább »

Legolvasottabb
írásaim


Blog kategóriák

Korábbi írásaim