Sarkadi Kriszta

Az új kapcsolati minták hírnöke-
ként abban támogatlak, hogy megszülessen benned és veled maradjon a szerelem.

Ajándék, neked!Ariadné fonalaAriadné fonala

 Írásaim - blogértesítőm és egyéb fontos híreim - útmutatásait követve könnyedén kitalálsz a félelmek, az elvárások és a régi minták útvesztőjéből, hogy meg- érkezz a szerelem varázslatos birodalmába.

Vedd a kezedbe Ariadné fonalát, és fogadd el ajándékba letölthető gyakorlati útmutatónkat!


E könyvet elolvasva képessé válsz arra, hogy kialakítsd saját "boldogságreceptedet", és megtudd, vajon hogyan, mitől leszel boldog és kiegyensúlyozott a párkapcsolataidban.

Programajánló

2024 április
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

A te kedvesednek miben kellene változnia?

’11aug26
4 hozzászólás
A te kedvesednek miben kellene változnia?

2010 tavaszán Karen Casey: Változtasd meg az elméd … és az életed vele változik című könyvét fordítottam az Édesvíz Kiadó számára, és arra lettem figyelmes, hogy bosszant, amit olvasok. Rettenetesen zavart, hogy oldalakon keresztül ugyanaz ismétlődik: Miért kell egyvalamit ennyiszer elmondani?! – tettem fel a kérdést dühösen. – Azt hiszi az író, hogy egyszeri elolvasásra nem bírjuk felfogni, amit mondani akar?!

Bizony beletelt néhány hónap, mire rájöttem, mitől lettem olyan ideges: azok az oldalak akkor éppen kőkeményen nekem szóltak; nekem kellett volna „meghallanom” az üzenetet, amely így is csak hónapok múlva sikerült … Hogy mi volt ez a felismerés, néhány bekezdés múlva megosztom veled, ám előbb álljon itt egy rövid levél, amit az egyik csoportom résztvevőjétől kaptam:

Kedves Kriszta! A párommal most épp szünetet tartunk, és gondolkodunk az együtt töltött időszak tanulságain, mit lehetne jobbá tenni. Sajnos, még nem működik az egyenrangú párkapcsolat közöttünk. Én túlságosan dominálok, van egy tartalmas, kerek életem, céljaim, barátaim, munkám, szüleim, hobbijaim, a kedvesem pedig mindig az aktuális szerelme életét próbálja élni, ahhoz alkalmazkodni, betagozódni. Próbálom őt hónapok óta arra ösztönözni, hogy legyen önálló élete, valósítsa meg az álmait, vágyait, az nem gyengítené, hanem erősítené a kapcsolatunkat. Ő egy tündéri, aranyos ember, de nem olyan határozott az élet dolgaiban, mint Te vagy én. Nem akarom megváltoztatni, csak szeretném kihozni belőle azokat az értékeket, amik megvannak benne, csak hiányzik a bátorság, akaraterő, lendület, önbizalom, hogy építse önmagát. Nekem is változnom kell, elfogadnom, hogy Ő "más", de hiszek abban, hogy soha nem késő, és mindenki tud fejlődni egy egész életen át. Persze nem élhetem más életét, és csak annak lehet segíteni, aki hagyja. Köszönök mindent.

Erről a levélről jutott ugyanis eszembe a könyv, és mindaz, amit a fordítás időszakában átéltem. Az alábbiakban az a rész következik a könyvből, amely annyira kihozott a sodromból:

„Sokan vagyunk, akik hosszú órákat, heteket, vagy – néhány szomorú esetben – éveket töltünk azzal, hogy valakit nekünk tetszővé alakítsunk, vagy olyanná, amilyenné saját jól felfogott érdekében (vagy a miénkben) válnia kellene, csak azért, hogy újra és újra kudarcot valljunk. Ez nemcsak súlyos tragédia, hanem egy helytelenül eltöltött élet. Itt az ideje, hogy elengedd és abbahagyd.

Sok oka van annak, miért érdemes elengednünk ezt a hiábavaló gondolkodásmódot. Mind közül a legfontosabb, hogy mások irányítása sohasem sikerülhet, és saját életünkben sohasem lesz béke, ha arra fókuszálunk, hogyan élnek mások, vagy mit gondolunk arról, hogyan kellene élniük. Ha békét akarunk, el kell engednünk azt, ahogyan mások élnek, és azzal kell törődnünk, ami mindannyiunk számára a legfontosabb: a saját életünkkel.

Sokan úgy véljük, legfontosabb dolgunk az, hogy más emberek életével törődjünk. Vajon miért olyan nehéz megengedni másoknak, hogy a saját útjukat járják? Vajon miért ragaszkodunk ahhoz, hogy más emberek dolgába üssük az orrunkat, különösen, ha ez szinte semmilyen előnnyel nem jár a számunkra? Az, hogy a szüleink is ezt tették, még nem elegendő indok. Hiszen oly sok mindent tettek a szüleink, amelyekről azt a döntést hoztuk, hogy mi viszont el fogjuk kerülni. Nem; kell, hogy legyen valami más magyarázat is.

Sokféle spirituális ösvényt követő, közel harminc évtizedes érzelmi és szellemi fejlődésem során azt a következtetést vontam le, hogy kizárólag saját bizonytalanságunk okán ütjük az orrunkat más emberek dolgába, vagyis ezért „szedünk túszokat”. Azért vonódunk bele mások életébe, és azért próbáljuk tetteiket átformálni, mert úgy véljük, mindezek végeredménye bizonyos módon a saját életünket is meghatározza majd – lefarag belőlünk, vagy kiegészít minket valamilyen, ez ideig fel nem ismert értékkel.

Milyen szomorú, hogy saját jóllétünket ennyire hozzákötjük mások döntéseihez, sőt alkalmi szeszélyeihez is. Ám újra és újra megtesszük, pedig az életünk – legalábbis hosszú távon – sohasem válik tőle jobbá. Amikor valakinek, akit szeretünk, segítünk abban, ahogyan az életét éli, elsőre úgy tűnik, épp ezt kell tennünk – egy ideig még az elköteleződést is növelheti -, ám az, hogy a kezünkbe vegyük saját életünk irányítását, épp annyi munkát jelent, amennyinek megtapasztalására mindannyiunknak szüksége van. A valaki más életében elvégzendő munka kizárólag őrá és Istenre tartozik.”

Mostanra már bizonyára kitaláltad, hogyan szóltak rólam ezek a sorok akkoriban: úgy éreztem, „feladatom” van a kedvesemmel, meg kell őt mentenem, a helyes irányba kell őt terelnem, hiszen ki lenne erre alkalmasabb, mint én. Még az is nyilvánvaló volt a számomra, hogy bizonyára épp ezért találkoztunk. És ha ez sikerül, akkor aztán különlegesnek érezhetem magam, és büszke lehetek arra, mekkora eredményt értem el. Ám nem sikerült, hiába próbálkoztam a létező legkülönbözőbb módokon. Sőt, azt kellett megtapasztalnom, hogy egyre távolabb kerülünk egymástól, így egyre kevésbé tudom "jó szándéktól" vezérelt átalakítási munkálataimat elvégezni, míg végül kapcsolatunk léte is veszélybe került. Így érkeztem el egy nagyon hasonló pontra ahhoz, amiről a fenti levél írója is beszámolt.

És ekkor végre leesett a tantusz, és ráébredtem, hogy ezt az egész „megmentősdit” abba kell hagynom. Felismertem, hogy ezt az egész helyzetet arra használom, hogy háttérbe szorítsam magamat, a saját életemet, a feladataimat, a hivatásomat, a kedvteléseimet: azokat a tevékenységeket, amelyek örömet okoznak. Rájöttem, hogy már megint nem szeretem magam eléggé, és nem tartom magam méltónak arra, hogy boldog, örömteli életet teremtsek magamnak. Ezért inkább valaki más számára akarom ezt megteremteni. Csakhogy ez lehetetlen.

Így aztán vettem egy nagy levegőt, és a figyelmemet áthelyeztem önmagamra, a saját örömeimre, a saját boldogulásomra. Újra elővettem azokat az eszközöket, amelyek abban támogatnak, hogy szeressem magam, és lassan fordulatot vett az életem.

Erről a fordulatról is olvashatsz a következő bekezdésben, de előtte itt van még valami fontos: ha úgy érzed, neked is szükséged lenne egy erős impulzusra azon a téren, hogy szeresd magad, és megteremtsd azt az életet, amire vágysz, gyere el a

 Szeretem magam című meditációs estre.

Ez a tartalmas két óra az önmagunkba vetett hit megerősítéséről szól. Ha képesek vagyunk felépíteni, majd megtartani önbecsülésünket, elkezdjük szeretni és elfogadni magunkat épp olyannak, amilyenek vagyunk. Ekkor magabiztossá, örömtelivé és vonzóvá válunk, amitől meglévő kapcsolatunk meghittebbé válik, vagy, ha egyedül vagyunk, megérkezik az életünkbe a vágyott társ. Ugyanis minél inkább jól érezzük magunkat a bőrünkben, annál inkább alkalmassá válunk arra, hogy elkezdjük a saját életünket élni, és ideális partnerünk megérkezzen, vagy a szerelem újra fellángoljon meglévő kapcsolatunkban.

Velem pontosan ez történt. Annak hatására, hogy újra odafigyeltem arra, hogy szeressem magam; és önmagammal, a saját életemmel törődjek, a kapcsolatunk megújult, és egy magasabb szinten folytatódott. Váratlanul az ölembe hullott sok minden, amire addig látszólag hiába vágytam. A kedvesem életében pedig magától bekövetkezett mindaz, amit én korábban oly sikertelenül próbáltam meg ráerőltetni. Az ilyen történéseket szoktam csodának nevezni ...

Ahogy nekem a segítségemre volt, úgy téged is támogathat ebben a folyamatban

Karen Casey: Változtasd meg az elméd … és az életed vele változik

című könyve. Ide kattintva beleolvashatsz, és akár rögtön meg is rendelheted.

Addig pedig írd meg a hozzászólások között: Te is voltál már ilyen helyzetben? Kit akartál megváltoztatni? Sikerült? Vagy épp a másik oldalon álltál, és téged akartak valamilyenné alakítani? Mi lett az eredménye?

Átadom a szót neked …

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta

P.S. Ha van kedved, olvass bele, miről írtam egy évvel ezelőtt: Bölcsen cselekszel, ha imádod a nőt . Arról szól, hogyan látja egy férfi, miben rejlik a párkapcsolati boldogság …

Kategóriák: Együtt


Ha tetszett, kattints az alábbi linkekre, és oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

Elvira’11 aug 26 - 17:12

Kedves Kriszta!Ez az írás teljes mértékben rólam,az önmagam nem szeretéséről szól.Éppen most van megszűnőben egy olyan kapcsolatom,amiben én akartam "megmenteni" a páromat,önmagamat szinte teljesen feladva.MI lett a vége?Belebetegedtem!De már a gyógyulás útján vagyok,amihez a Te írásod újabb erőt adott.

Szeretettel üdvözöllek:Elvira

Kata’11 aug 26 - 20:38

Kedves Kriszta!

Reggel olvastam el az e-mailedet és a cikkedet.
Amikor a végére értem, akkor elpirultam és remegtem. Ez nem lehet, hogy ennyire eltalált!? De!
Pont ilyen helyzetben küzdök. Folyamatosan segíteni akarok a páromnak, csak rá figyelek. Közben érzem, hogy én már sehol nem vagyok. Azt hiszem időben kaptam ezt a "mankót".
Nem is tudtam egyből válaszolni, bejegyzést írni. Elmentem az egyik bútorüzletbe, "álmodozni". Közben gondolkodtam. Valóban vissza kell térnem önmagamhoz, ahhoz a nőhöz, aki voltam. Nem akarok áldozatként és meghasonlott emberként élni.
Köszönöm, hogy hozzám is szólhatott a véleményed, az írásod.
Hálás vagyok!

Szeretettel, Kata

Lilla’11 aug 27 - 20:23

Kedves Kriszta!
Az én exem kifogásolta a frizurámat, az öltözködésemet, és az állásomat. (A hajam dús és hosszú, majdnem derékig ér. Az öltözködésem egyszerű. A munkám nem fizet jól, de imádom.) Nem rohantam a fodrászhoz, nem cseréltem le a ruhatáramat, és nem változtattam munkahelyet. Úgy gondolom, jól tettem. Üdv:

Lilla

Kriszti’11 aug 27 - 21:25

Kedves Csoda-Szinkronitás-Kriszta!!! :)

Mint olyan sokszor, már megint elképesztően felkavart, hogy mindaz amit írsz, az rólam szól. Nem csak úgy általában, meg néha, hanem pont MOST, a jelenlegi kapcsolatomban, éppen 10 perce is ezen veszekedtünk.

A párom, tőled illetve minden spiritualitástól függetlenül rámutatott arra, hogy szerinte minden konfliktusunk abból ered, hogy nekem nincs elég önbizalmam és nem szeretem magam eléggé. És IGAZA VAN!
Akkor is éreztem, amikor kettesben beszélgettünk erről, bevallom, magamban is ezt suttogta egy kitartó hang egy ideje, és most jött ez, a te cikked... Folyamatosan kiakadok valamin, ha a párom nem úgy csinálja, ahogy szerintem jó lenne, kiakadok, ha nem úgy éli az életét... és most hirtelen megértettem, hogy miért.

Fantasztikus érzés érteni, hogy miért voltam eddig ilyen "hülye", és csodálatos, hogy leírtad, mi a megoldás... ami valójában olyan egyszerű és kézenfekvő...

Kívánom mindenkinek, hogy sikerüljön, én is mindent meg fogok tenni, hogy elengedjem ezt a kontroll-mániát és egyszerűen csak boldog legyek. Mert ha a legintimebb kapcsolatunkban működik, akkor utána működhet majd az egész világon, minden embertársunkkal.... :)

Hozzászólás

Kérünk, a kiemelt mezőket mindenképpen töltsd ki!

Fontos: a rendszer 30 perc után automatikusan kiléptet; ezért ha a hozzászólásod megírása meghaladta a fél órát, akkor javasoljuk, hogy jelöld ki az üzenet teljes szövegét, másold (CTRL + C), majd végezz el egy frissítést (F5), illeszd be (CTRL+V), és csak ezután kattints az Elküld gombra!

A blogomról

A blogomról

Neked szól ez az oldal, ha vannak kérdéseid, és tenni akarsz annak érdekében, hogy szerelmi kapcsolataidban (is) olyan életet élj, amilyenre szíved legmélyéről vágysz. Számtalan izgalmas, egyben elgondolkodtató nézőpontot fogok eléd tárni, hogy saját megoldásod kialakítására inspiráljalak.

Ennek is örülni fogsz

Mesés életem könyve - Váltsd valóra az álmaidat!

Merj nagyot álmodni! Majd indulj el, váltsd valóra az álmaidat, és legyen neked is mesébe illő életed!  Tovább »

Szerelmeskönyv - Se testben, se lélekben ne légy egyedül

Ha szeretnéd mélységesen megszeretni önmagad és örömtelivé tenni az életed, akkor feltétlenül szerezz be egyet!  Tovább »

Szerelemteremtő online kurzusok

A gyakorlatok elvégzése olyan változást indíthat el az életedben, amely legmerészebb álmaidat is felülmúlja!  Tovább »

Szerelemteremtő meditációk

A rendszeres meditációval könnyedén szerelmes, boldog, harmonikus életet teremthetsz magadnak.  Tovább »

Ajándék: 1 könyv + 4 hanganyag!

Kattints, iratkozz fel most, és töltsd le a könyvet azonnal! Másnap pedig érkeznek a hang- anyagok!  Tovább »

Találkozzunk az Instagramon is!

Itt minden nap egy új, inspiráló haikut találsz, és pillanatképeket arról, hogy mi az, ami mostanában foglalkoztat.  Tovább »

Legolvasottabb
írásaim


Blog kategóriák

Korábbi írásaim