Sarkadi Kriszta

Az új kapcsolati minták hírnöke-
ként abban támogatlak, hogy megszülessen benned és veled maradjon a szerelem.

Ajándék, neked!Ariadné fonalaAriadné fonala

 Írásaim - blogértesítőm és egyéb fontos híreim - útmutatásait követve könnyedén kitalálsz a félelmek, az elvárások és a régi minták útvesztőjéből, hogy meg- érkezz a szerelem varázslatos birodalmába.

Vedd a kezedbe Ariadné fonalát, és fogadd el ajándékba letölthető gyakorlati útmutatónkat!


E könyvet elolvasva képessé válsz arra, hogy kialakítsd saját "boldogságreceptedet", és megtudd, vajon hogyan, mitől leszel boldog és kiegyensúlyozott a párkapcsolataidban.

Programajánló

2024 április
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

A világ legősibb mestersége

’10aug20
5 hozzászólás
A világ legősibb mestersége

A fenti címet adta Mérő László: Az elvek csapodár természete című könyvében egyik zseniális és finoman humoros írásának, majd így folytatta (természetesen az idézet után a saját szavaimból az is kiderül majd, mit keres mindez egy szerelemmel foglalkozó honlapon) ...

A világ legősibb mestersége nem az, amire az olvasó most gondol a fenti cím láttán. Van egy még annál is ősibb mesterség. A tanácsadói mesterség legelső képviselője ugyanis a kígyó volt az Édenkertben. Ámbár egyes értelmezések szerint a kígyó valójában nem volt más, mint Lilith, Ádám első, még nem oldalbordából kreált felesége, és ez esetben a két mesterség mégiscsak egyidős lehet – mindenesetre sok szempontból egy tőről fakad. Mégis, a két szakma között van egy alapvető különbség. Egy csúcsvezető elsősorban nem azzal fizet a tanácsadónak, hogy pénzt ad neki, hanem azzal, hogy rászánja az idejét és meghallgatja – ez a legdrágább tanácsadói díjnál is többe van neki.

Az utóbbi évtizedekben egy új szakma alakult ki, a tanácsadás egy speciális fajtája, sokszor üzleti vagy vezetői tanácsadásnak nevezik, vagy újabban egyre gyakrabban
coachingnak. A tanácsadásnak ez a formája alapvetően különbözik a hagyományos, mondjuk orvosi vagy pszichológiai tanácsadástól. A fő különbség az, hogy itt nem egy válságban levő, tanácstalan embernek kell tanácsot adni. Ha egy vezérigazgató tanácstalan, nem coachot kell szerződtetni mellé, hanem el kell zavarni.

A legtöbben nem vagyunk vezérigazgatók, és ezt hajlamosak vagyunk azzal kompenzálni, hogy bunkó menedzsereknek tekintjük őket. Pedig a csúcsvezetők egy jelentős része (még azt is megkockáztatom, talán a többsége) valójában legalább annyira entellektüel, mint egy egyetemi tanár vagy egy dramaturg. Nagyon is árnyalt képe van a világról, és pontosan tisztában van vele, mi mindent kellene elolvasnia, végiggondolnia, megtanulnia, csak éppen nem ezzel tölti az idejét, hanem a vállalat vezetésével. Viszont kíváncsi arra, hogyan látná ő a világot (vagy mondjuk egy adott döntési dilemmát) akkor, ha elolvasta volna azt a néhány száz könyvet, amiről úgy érzi, hogy el kellene olvasnia. Ezért fogad fel egy speciális fajta tanácsadót, a coachot.

A coachot azonban csak akkor fogadja el, ha úgy érzi, az legalább annyira megértette az olvasmányait, mint amennyire ő megértette volna, ha lett volna ideje ilyesmivel foglalkozni. Ugyanez érvényes a coach élettapasztalataira is: ezek is csak akkor érdeklik a vezért, ha úgy érzi, hogy a tanácsadó legalább annyit tanult belőlük, mint ő tanult volna, ha az ő élete alakul úgy. Ha mindezt így látja, akkor valóban az ő díjazásával összemérhető pénzt ér számára a coach rászánt ideje, mivel saját maga megsokszorozását jelenti, egy értékes külső erőforrást.

A vezető valójában nem tanácsokat vár a coachától, legalábbis a szó hagyományos értelmében nem. Mit mondhat Federer edzője (angolul ő is
coach) Federernek a teniszről? Mégis, Federernek is szüksége van edzőre, noha pontosan tudja, hogy edzője fénykorában sem közelítette meg az ő tenisztudását. Ha az edző netán tényleges tenisztanácsot ad, azt biztosan nem fogja követni, tud ő jobbat. Nem követni akarja az edzője tanácsait, hanem hallani. Federer nem edzőjének javított kiadású keze, hanem ő a játékos. Ő üti a poént, vagy ő szedi be, nem az edzője. A tanácsadás abban is hasonlít a közhiedelem szerinti legősibb mesterséghez, hogy a tanácsadó nem maga élvezi munkája gyümölcsét.

A coach eredményességét nem az méri, hogy a tanácsait megfogadják-e vagy sem. Még csak az sem, hogy győz-e, akinek ő adott tanácsot, bár ha huzamosabb ideig nem győz, akkor nem lesz miből fizetni őt sem. A coach nem mondja meg, mi a helyes döntés, mert ha tudná, ő lenne a csalhatatlan vezető. A coach eredményességét egyetlenegy dolog méri: hívják-e újra, hívják-e mások is, kíváncsiak-e rá a jövőben is. Nem elsősorban a tanácsaira, hanem őrá magára, ahogyan ő látja a dolgokat.

A tanácsadóskodás nem jámbor embereknek való mesterség. Ez a szakma óhatatlanul megkövetel valamennyi arroganciát. A coach eleve hajlamos önmaga túlértékelésére, különben hogyan is vállalhatná fel, hogy tapasztalt, sikeres vezetőknek tanácsokat adjon? Nem lesz hosszú ideig a pályán az a coach, aki nem azokat célozza, akik amúgy, nélküle is jók.

A coach elsősorban abban segít, hogy jobban értsük saját gondolatainkat, és felvállaljuk azt, amik valójában vagyunk; nem többet és nem kevesebbet. Ez minden coaching lényege, az édenkerti kígyó Eredendő Tanácsa óta.


Eddig tart az idézet. Nem csak ezt a néhány bekezdést, hanem az egész könyvet jó szívvel ajánlom a figyelmedbe. Az élet legkülönbözőbb területeit érintő, rövid, bölcs, gyakran finom humorral átszőtt esszéket találsz benne, egy kiváló író tollából, aki matematikus és pszichológus is egyben.

Azt, hogy mi a coaching lényege, mostanra a fentiekből már tudod. (De ha további részletekre is kíváncsi vagy, ide kattintva olvasd el az én összefoglalómat is.) Mérő László ebben az írásában egyedül az üzleti coachingra tér ki, ám coachok az élet többi területén is megtalálhatók, attól függően, hogy mire kívánnak összpontosítani.
 

Néhány évet én is eltöltöttem az üzleti coaching világában, majd ahogy változott az érdeklődési területem, úgy alakult át az is, hogy coachként miben vagyok a legjobb. Egy ideig „life coachként” tevékenykedtem (nevezhetjük életviteli tanácsadásnak), mostanra pedig a szerelem és a harmonikus párkapcsolatok kerültek a figyelmem középpontjába. Ezért amivel most foglalkozom, az a szerelem coaching.


A Szerinted mi igazából a szerelem? című bejegyzésemben írtam, hogy egy valódi szerelmi kapcsolatban partnered legbelső lényegéhez kapcsolódsz. Valahogy megérzed az esszenciáját – a szépséget, amely lelke mélyéből fakad. Viselkedése gyakran épp az ellenkezője ennek az esszenciának, ám mivel összekapcsolódtál vele, csak ezt a belső lényeget látod, és vonzódsz hozzá.

Így kezdődik a szerelem, mivel a jóság kölcsönös létére alapozzátok, melyben mindketten osztoztok, s melyet mindketten tiszteltek. Amikor igazából jelen van a szerelem, a partneredben egyben társra lelsz. Egységet és harmóniát élsz át, miközben vele vagy.

Amikor ez a harmónia megbomlik, ez annak a jele, hogy személyiségünk egy korábban megsebzett része gyógyulásra vágyik. Amikor a gyógyulás megtörténik, visszaáll a harmónia is.

A szerelem coaching neked szól, ha

  • egyedül vagy és szeretnéd meglelni az igazit;
  • szinte sohasem vagy egyedül, de a kapcsolataid csak rövidtávon hoznak boldogságot és hamar megszakadnak;
  • úgy érzed, túlságosan függsz a partneredtől;
  • meglévő kapcsolatodban valamilyen döntést szeretnél hozni, de nem tudod hogyan;
  • tartós boldogtalanságban élsz valaki mellett és változtatni szeretnél ezen;
  • jól megvagytok a pároddal, de néhány apróbb dolgot szeretnél helyrerakni vagy tisztábban látni;
  • szeretnél újra elköteleződni a társad és a szerelem mellett;
  • szeretnéd megünnepelni a szerelmet és a kapcsolatotokat;
  • változtatni szeretnél kommunikációs stílusodon;
  • még nem vagy túl legutóbbi szakításodon;
  • már kinézted a kedvesedet, de nem tudod, hogyan közeledj hozzá;
  • vágynál a szerelemre, de eddig sem időd, sem energiád nem volt arra, hogy ezzel a témával foglalkozz.

Legelőször 1995-ben éreztem szükségét, hogy egy szakember utat mutasson és „megtartson”, amíg a számomra fontos és vágyott változások végbemennek bennem: heti rendszerességű, fél évig tartó pszichoterápiára jártam Villányi Péterhez (ő írta a Kapcsoskönyvet, melyet az Ariadné fonalára való feliratkozáskor ajándékként letölthettél.) Mivel az a fél év az egész életemre pozitív hatással volt, azóta tudom, mennyire fontos, hogy legyenek körülöttünk olyan tanácsadók, akikhez lelkünk ügyeivel fordulhatunk. Márpedig a szerelem pont ilyen „ügyeket” hoz elő belőlünk …

Ha szeretnél ízelítőt kapni abból, hogyan dolgozom, jelentkezz be hozzám ingyenes tanácsadásra augusztus 28-29-én a XIV. Vegetáriánus Fesztivál programjának részeként, vagy találkozhatunk kedvezményes tanácsadás formájában is szeptember 4-én, a XI. Szeptember Fesztiválon.

Addig is, amíg találkozunk, írd meg a véleményedet: szerinted mire jó az ilyen típusú tanácsadói munka? Neked miben segített, amikor felkerestél egy szakértőt? Vagy épp ellenkezőleg: úgy érzed, semmilyen segítséget nem kaptál, és marhaság az egész? Vagy szeretnél elmenni, csak valami visszatart? Ha te magad is coachként dolgozol, miben látod ennek a mesterségnek a lényegét; a szépségét; a kihívásait?

Átadom a szót neked …

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta

Kategóriák: Kommunikáció


Ha tetszett, kattints az alábbi linkekre, és oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

Anna’10 aug 20 - 15:58

Kedves Kriszta, nagyon érdekel a tanácsadói munkád, szívesen igénybe is venném csak az zavar engem, hogy minden jó előadás és szolgáltatás Pesten van. Azokat ami tetszik mind megszeretném hallgatni, vagy igénybe szeretném venne, állandóan Pesten tölthetném az időmet. Valami áthidaló megoldást kellene már ezekre találni. Én is kényelmes vagyok, szeretném helyben megoldani a dolgaimat.

Anna

Sarkadi Kriszta’10 aug 26 - 11:30

Kedves Anna!

Teljesen igazad van, ez a tendencia régóta megfigyelhető. Ám én arra is látok már példákat, hogy Budapesten kívül, más városokban is egyre többen vannak azok, akik ilyesmivel foglalkoznak: ilyen például Móron a Mosoly Stúdió (www.mosoly.info), amiről nem olyan régen hallottam.

A magam részéről arra törekszem, hogy egyre több olyan termékünk legyen, amely személyes találkozás nélkül is támogatást nyújthat abban, hogy megszülessen bennünk, és velünk maradjon a szerelem. Eddig két ilyen alkotás született: az egyik a Megbocsátás című meditációs CD, a másik pedig az Elengedlek, továbblépek című online kurzus (Mindkettő elérhető az oldal alján, a Vásárlás menüpontra kattintva.)

Szívesen veszem az ötleteidet arról, hogy szerinted mire lenne még szükség.

Szeretettel,

k

Anna’10 szept 02 - 16:06

Kedves Kriszta!
Köszönöm válaszod, most viszont megtaláltam egy másik oldaladat, ami rettentően felkeltette az érdeklődésemet ez pedig acsodakutja oldal. Egyből a kérdésemre térek rá, meg lehet-e vásárolni magán célra a könyv fordítását? Egyik írásodban említetted, hogy valaki aki használja ezt a fordítást egyedül. Ezért bátorkodom megkérdezni. Köszönöm válaszod előre is, és egy csodálatos embert látok benned csak az alapján amit eddig elolvastam az oldalaidon.

Sarkadi Kriszta’10 szept 07 - 19:36

Kedves Anna!

Köszönöm megerősítő szavaidat, jólesik az ilyesmit hallani, olvasni. A www.csodautas.com oldalon olvasható, az A Course in Miracles fordítással kapcsolatban kérlek írj nekem a kriszta@igazabolszerelem.hu címre, és mindent megbeszélünk.

Szeretettel,

Kriszta

József’11 aug 24 - 05:25

Köszönöm hogy vagy!
:)

Hozzászólás

Kérünk, a kiemelt mezőket mindenképpen töltsd ki!

Fontos: a rendszer 30 perc után automatikusan kiléptet; ezért ha a hozzászólásod megírása meghaladta a fél órát, akkor javasoljuk, hogy jelöld ki az üzenet teljes szövegét, másold (CTRL + C), majd végezz el egy frissítést (F5), illeszd be (CTRL+V), és csak ezután kattints az Elküld gombra!

A blogomról

A blogomról

Neked szól ez az oldal, ha vannak kérdéseid, és tenni akarsz annak érdekében, hogy szerelmi kapcsolataidban (is) olyan életet élj, amilyenre szíved legmélyéről vágysz. Számtalan izgalmas, egyben elgondolkodtató nézőpontot fogok eléd tárni, hogy saját megoldásod kialakítására inspiráljalak.

Ennek is örülni fogsz

Mesés életem könyve - Váltsd valóra az álmaidat!

Merj nagyot álmodni! Majd indulj el, váltsd valóra az álmaidat, és legyen neked is mesébe illő életed!  Tovább »

Szerelmeskönyv - Se testben, se lélekben ne légy egyedül

Ha szeretnéd mélységesen megszeretni önmagad és örömtelivé tenni az életed, akkor feltétlenül szerezz be egyet!  Tovább »

Szerelemteremtő online kurzusok

A gyakorlatok elvégzése olyan változást indíthat el az életedben, amely legmerészebb álmaidat is felülmúlja!  Tovább »

Szerelemteremtő meditációk

A rendszeres meditációval könnyedén szerelmes, boldog, harmonikus életet teremthetsz magadnak.  Tovább »

Ajándék: 1 könyv + 4 hanganyag!

Kattints, iratkozz fel most, és töltsd le a könyvet azonnal! Másnap pedig érkeznek a hang- anyagok!  Tovább »

Találkozzunk az Instagramon is!

Itt minden nap egy új, inspiráló haikut találsz, és pillanatképeket arról, hogy mi az, ami mostanában foglalkoztat.  Tovább »

Legolvasottabb
írásaim


Blog kategóriák

Korábbi írásaim