Sarkadi Kriszta

Az új kapcsolati minták hírnöke-
ként abban támogatlak, hogy megszülessen benned és veled maradjon a szerelem.

Ajándék, neked!Ariadné fonalaAriadné fonala

 Írásaim - blogértesítőm és egyéb fontos híreim - útmutatásait követve könnyedén kitalálsz a félelmek, az elvárások és a régi minták útvesztőjéből, hogy meg- érkezz a szerelem varázslatos birodalmába.

Vedd a kezedbe Ariadné fonalát, és fogadd el ajándékba letölthető gyakorlati útmutatónkat!


E könyvet elolvasva képessé válsz arra, hogy kialakítsd saját "boldogságreceptedet", és megtudd, vajon hogyan, mitől leszel boldog és kiegyensúlyozott a párkapcsolataidban.

Programajánló

2024 április
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ugyan, miért kellene megbocsátanom?

’10aug06
9 hozzászólás
Ugyan, miért kellene megbocsátanom?

Azt mondják, a halál utáni pokolra kerülés „mindössze” annyit jelent, hogy a halálunk utáni pillanatban lehetőségünk nyílik áttekinteni az életünket úgy, hogy intenzíven átélünk mindent, amit viselkedésünkkel más embereknek okoztunk. És ha inkább fájdalmat és bánatot okoztunk, az duplán fáj: egyrészt átéljük a másik szenvedését, másrészt a rettenetes szégyent, amit a fölött érzünk, hogy ezt tettük.

Nekem nem volt szükségem arra, hogy fizikailag is magam mögött hagyjam az életemet ahhoz, hogy mindezzel szembesüljek. Egy apróságnak tűnő dolgon rettenetesen összevesztünk a Kedvessel, és kiabálva borzalmas dolgokat vágtunk egymás fejéhez. Mindez telefonon zajlott, s egy ponton a földhöz csaptam a készülékemet, minek kapcsán az szétesett, a „beszélgetés” pedig megszakadt.

Egy órát ültem egyhelyben, magamban fortyogva, de lassan csitult a haragom, és múlóban volt a sértettségem. Már nem ragaszkodtam annyira ahhoz, hogy a vitában igazam legyen, kezdett inkább az fontossá válni, hogy újra helyreálljon közöttünk a szeretetteli, meghitt kapcsolódás. Leültem a szőnyegre, és lassan összegyűjtöttem a telefonom darabjait. Mint egy kirakós játékot, összepattintottam a részeket, és bekapcsoltam a készüléket. Titokban reménykedtem, hogy talán vár tőle egy üzenet, de nem – az eltelt egy órában semmi látható változás nem történt. Lenyomtam a gyorshívó gombot.

- Igen? – szólt a mogorva hang.
- Szeretnék békét kötni veled – mondtam.
- Én nem szeretnék – hangzott a válasz, és a vonal azonnal meg is szakadt. Mire újra tárcsáztam, már csak az ismerős női hang üdvözölt:
- A hívott szám jelenleg nem kapcsolható. Kérjük, ismételje meg hívását később.

Aznap éjjel a zaklatottságtól szinte egyáltalán nem aludtam. Vizsgálgattam magamban, hogy vajon mi az, ami nem hagy nyugodni? Megfigyeltem, hogy – más helyzetektől eltérően - nem zajlik bennem belső párbeszéd, amiben folyamatosan az igazamat bizonygatom, tehát magát az „ügyet” már magam mögött hagytam. Akkor mi történik? Mit érzek?

Fájdalmat éreztem, a szétválasztottság fájdalmát. Rájöttem, hogy a lélek is tud fájni. A sértettség ugyanis az ego eszköze a szétválasztottság illúziójának megteremtésére, fenntartására és megerősítésére. Ilyenkor az ego győztes örömtől duzzad, a lélek összeroskad a fájdalomtól. A szétválasztottság fájdalmába szinte belepusztul. Az fájt, hogy akit szeretek, nem csak, hogy nincs itt mellettem, de hiába nyújtózik felé a lelkem a fizikai test határain túlra, most nem érem el, mert rettentő falat emel közénk a dédelgetett sérelem.

És ekkor tört rám a szégyen érzése. Beleborzongtam, annyira sűrűn sorjáztak elém életem azon eseményei, amikor én voltam az, aki sértettségből falat emelt a másik elé. Ilyenkor büszkén ültem a fal másik oldalán, és élveztem a győzelmemet, tudván, hogy igazam van, és a másik megérdemli a büntetést.

Rettenetes volt átélni, mennyi szükségtelen és indokolatlan fájdalmat okoztam ezzel. Tisztán láttam, hogy valójában ezekben a helyzetekben sohasem volt igazam – egyikünknek sem volt igaza -, mert egy apró megoldandó ügy kapcsán előkerültek régi sebzettségeink, és innentől kezdve „automatára” váltott a viselkedésünk, és már csak védekeztünk és vagdalkoztunk.

Gondolatban bocsánatot kértem mindenkitől, akivel így bántam, majd igyekeztem magamnak is megbocsátani, hogy tudatlanságból ilyen módon viselkedtem oly sok – számomra egyébként kedves – emberrel. Lassan megjelent bennem a hála érzése is, amikor világossá vált, hogy a megbocsátásra vonatkozó erőfeszítéseim nem voltak hiábavalóak. Megértettem, hogy az utóbbi hat-hét évben a megbocsátáson keresztül ténylegesen elengedtem számtalan sérelmemet, ezáltal tisztábbá és szeretettelibbé váltak a kapcsolataim. Felidéződött néhány olyan élmény, amelyben azonnal megbocsátottam; sőt, néhány olyan is, amelyből korábban könnyedén sérelmet kreáltam, ma pedig már észre sem veszem.

Ma már arra törekszem, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a megbocsátás megszülessen bennem; különösen olyasvalakivel, akit szeretek. Hogy miért? Mert az engesztelhetetlenség falakat emel közénk, még jobban eltávolodunk egymástól, és a helyzet csak egyre rosszabb lesz. Ha pedig olyasvalakiről van szó, akit nem szeretek különösebben, akkor azért fontos megbocsátanom, hogy engem ne rongáljon tovább a sérelem. Az engesztelhetetlenség ugyanis elszakít

  • a többi embertől;
  • önmagunktól;
  • a saját lelkünktől;
  • az örömtől;
  • a boldogságtól;
  • a jó és vágyott dolgok elfogadásának képességétől.

Egyrészt azért esik jól most írni erről, mert ismét egy olyan élménnyel lettem gazdagabb, amiről tudom: hozzájárult ahhoz, hogy tisztán tartsam magamban a teret, és továbbra is velem maradjon a szerelem. Másrészt azért, mert közben elmesélhetem neked hogy mindezek arra inspiráltak, hogy megalkossak egy meditációs cd-t, aminek témája természetesen: a megbocsátás. Boldoggá tesz a tudat, hogy ezzel egy olyan eszközt adhatok a kezedbe, amelyről biztosan tudom, hogy előrevisz a boldogsághoz és a szerelemhez vezető ösvényen.

Ide kattintva >>> részletes információkat találsz a meditációkról, sőt az egyiket meg is hallgathatod!

Te mit teszel, amikor rádöbbensz, hogy mélyen megbántottál valakit? És hogyan rendezed el magadban, amikor téged bántanak meg? Mit gondolsz a megbocsátásról? Úgy érzed, sikerül felülkerekedned a sérelmek tartogatásán, és képes vagy arra törekedni, hogy visszatérjen a kapcsolataidba a szeretet?

Átadom a szót neked …

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta

♦ Párkapcsolati alapozó - AJÁNDÉK! ♦

► Egy hasznos és szórakoztató könyv,

► négy inspiráló hanganyag, valamint

► egy hatrészes online kurzus

lesz a segítségedre abban, hogy a párkapcsolati boldogságot minél hamarabb megtapasztalhasd.

Ha szívesen veszed ezt az ajándékot tőlem, akkor a Párkapcsolati alapozót (a könyvet, az online kurzust és a hanganyagokat) ide kattintva töltheted le:

Kérem a Párkapcsolati alapozót! >>>


Kategóriák: Együtt


Ha tetszett, kattints az alábbi linkekre, és oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

Biró Gabi’10 aug 06 - 14:46

Édes, drága Kriszta, anniyszor, de annyiszor olvasgattam már olyan mélyen álélve, átérezve, azt amikről és ahogyan irsz, hogy mostmár "tollat" ragadtam!!
Boldogság és öröm, hogy vagy, hogy terjeszted a Fényt, hogy éled a valódit. Köszönöm!
Szeretettel

Gabi

Z3’10 aug 06 - 15:01

Kedves olvasók!

37 éves hetero srác, férfi fiú kinek mi tetszik, (mert ugye nekünk Magyaroknak egyből van véleményünk kritikánk mindenkiről) vagyok. Hosszú a történet ezért nem szeretném leírni.
A lényeg, hogy én sem dédelgetném a fájdalmam ha erős karakter lennék. De nem vagyok az, mindenen nem tud változtatni az ember. Egyet megtanultam. Soha többé nem adom fel magam egy kapcsolatban egy Nő miatt, inkább tovább lépek mielőtt más teszi meg velem. Igen is tud harag sőt bosszú is lenni az emberben főleg ha átgondolja magába néz és akkor is azt látja Én elkövettem mindent a másik meg kihasznált és most meg elérte élete célját amit akart engem meg a mélybe taszított minden szempontból. Ezt csak egy új szerelem ütheti ki a helyéről vagy egy várt siker, mert egy tisztességes ember nem tud ezért nem neheztelni, mert erkölcsi törvények szerint nőttünk fel. (Már aki)

DIA’10 aug 06 - 21:06

Teljes mértékben egyetértek Z3 al.Lélekből és szívből vagyunk összerakva és ha ezt a másik könyörtelenül és kegyetlenül kihasználja az nem megbocsátható..eltüntek az erkölcsös és szeretni tudó emberek ebből a világból..és nagyon kevés ember van aki értéknek tekinti a belső értékekeket..és igen sajnos akadnak dolgok amiket nem lehet és nem is szabad megbocsájtani csak maximum elfogadni hogy sokan lélek és szív nélkül is képesek élni átgyalogolva másokon mint az állatok..

lara30’10 aug 06 - 21:20

irtam önnek Krisztina a tanácsadó rovatba(asztronet) válszát még várom!a megbocsájtás szép dolog én 12 éve türök,és miden rosszat elkell néznem.Lehet ettöl jó ember vagyok de én inkább ugyérzem önmagam nemtudok lenni mert bármit megtehet ő velem.szörnyü fájdalmakat okozott.Ha fellázadok az ok nélkül kapot rossz dolgok miatt az mindig vitát szül.Van aki utálat jeleivel akar szeretni s elvárja eltürjék,ezért szeressék.De nemjön rá mit tesz 12 éve.Én jó ember vagyok de már nemtudok tovább küzdeni az ördöggel hogy tudatát megvilágositsam mert nem érti és már énsem birom igy tovább.Megbocsájtás?De meddig amig tönkretesz lelkileg végleg?

lara30

Sarkadi Kriszta’10 aug 06 - 22:39

Kedves Gabi!

Nagyon-nagyon jólesnek elismerő, biztató szavaid, köszönöm!

Szeretettel,

Kriszta

Sarkadi Kriszta’10 aug 06 - 23:06

Kedves Z3, DIA, és Lara30!

Rendkívül fontos a kérdés, amit mindhárman feszegettek, ezért válaszként szeretnék nektek Szondy Máté cikkéből idézni, amely a Mindennapi pszichológia című magazin aktuális számában jelent meg:

"A megbocsátás hiányának komoly ára van: a sérelem által kiváltott negatív érzelmek ahelyett, hogy gyengülnének, egyre erősebbé válnak, és károsan hatnak testi és lelki egészségünkre. A modern pszichológia igazolta Francis Bacon, XVI. századi brit filozófus gondolatát: 'Bizonyos, hogy aki bosszút melenget, az maga tartja sebeit nyitva'.

A kutatók közt voltaképpen nagyobb az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy mi nem a megbocsátás, mint azzal, hogy pontosan mi a megbocsátás:

* a megbocsátás nem jelenti a sérelem igazolását;
* a megbocsátás nem azt jelenti, hogy megpróbálunk "továbblépni" és úgy tenni, mintha nem történt volna meg a sérelem;
* a megbocsátás nem azt jelenti, hogy elfelejtjük a sérelmet;
* és végül a megbocsátás nem jelent egyet azzal, hogy hogy folytatjuk a kapcsolatot azzal a személlyel, aki sérelmet okozott nekünk.

Mi tehát a megbocsátás? Az úgynevezett döntési megbocsátás esetén a személy tudatosan és őszintén úgy dönt, hogy nem akar bosszút állni a sérelmet elkövető személyen - 'megajándékozza' a másikat a megbocsátással. Bár a döntési megbocsátás gyorsan megtörténhet, a sértettel kapcsolatos mélyebb változást csak az érzelmi megbocsátás eredményezi - amikor is az 'áldozat' 'elkövetővel' szembeni negatív érzelmei (düh, harag, bosszúvágy, félelem) csökkennek, illetve pozitív érzelmeknek adják át a helyüket.

A megbocsátás hosszú és nehéz folyamat, melyhez kitartás és elköteleződés szükséges. Talán erre célzott Mahatma Gandhi, amikor azt mondta, hogy 'a megbocsátás az erősek erénye, a gyengék sohasem bocsátanak meg'.

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy a rosszul értelmezett megbocsátásnak lehetnek veszélyei is. Családon belüli erőszak áldozatául esett nőknél gyakran előfordul, hogy megbocsátanak a bántalmazó családtagnak és a folyamatos bántalmazás ellenére sem lépnek ki a kapcsolatból (vagy visszalépnek a kapcsolatba). Ebben az esetben azt kell hangsúlyozni, hogy a megbocsátás nem jelent egyet a kapcsolat folytatásával. Úgy is lehetséges a megbocsátás, hogy számos szempont végiggondolása után úgy döntünk, nem folytatjuk a kapcsolatot az 'elkövetővel'."

Eddig az idézet a cikkből, mely bennem csak megerősítette azt a a meggyőződést, hogy a megbocsátásra való képesség nem egyenlő az áldozat szerepével, sőt, épp ellenkezőleg. Amikor ténylegesen megbocsátottam, energia szabadul fel, amely lehetővé teszi, hogy sokkal inkább azzá váljak, aki vagyok, és így megerősödve már ne áldozatként tekintsek magamra, hanem olyasvalakiként, aki képes irányítani az életét és megtenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy boldogságra leljen.

Ugyanakkor én is tisztában vagyok vele, hogy a megbocsátás a legtöbb esetben hosszú és nehéz folyamat, ezért döntöttem úgy, hogy az első meditációs cd-nek ez lesz a fókuszában. Szeretnék ezen a módon is hozzájárulni mindannyiunk szabad, örömteli életéhez.

Szeretettel,

Kriszta

Zsiann’10 aug 16 - 11:29

Szeretettel küldöm:
http://palferi.hu/download/hang/20091006.mp3
Különösen ajánlom, amit a fontos mondatokról mond, az 50. perc környékén...

Namaszte:

ronn’13 aug 26 - 15:54

szerintem a megbocsátást nem nagyon lehet külső eszközökkel sem siettetni sem előidézni. Ilyenkor talán egy ál-megbocsátás elérhető, de ez egy nagyon vékony jég, ami gyorsan beszakadhat. Nem tudom mi az útja a megbocsátásnak, de valószínű Gandhinak van igaza, valami belső nemesség, lelki erő.

R

Kádár Gabriella’17 febr 10 - 11:13

Nagyon megérintett az őszinteséged. Magamra ismertem általad. Szeretlek és köszönöm.

Hozzászólás

Kérünk, a kiemelt mezőket mindenképpen töltsd ki!

Fontos: a rendszer 30 perc után automatikusan kiléptet; ezért ha a hozzászólásod megírása meghaladta a fél órát, akkor javasoljuk, hogy jelöld ki az üzenet teljes szövegét, másold (CTRL + C), majd végezz el egy frissítést (F5), illeszd be (CTRL+V), és csak ezután kattints az Elküld gombra!

A blogomról

A blogomról

Neked szól ez az oldal, ha vannak kérdéseid, és tenni akarsz annak érdekében, hogy szerelmi kapcsolataidban (is) olyan életet élj, amilyenre szíved legmélyéről vágysz. Számtalan izgalmas, egyben elgondolkodtató nézőpontot fogok eléd tárni, hogy saját megoldásod kialakítására inspiráljalak.

Ennek is örülni fogsz

Mesés életem könyve - Váltsd valóra az álmaidat!

Merj nagyot álmodni! Majd indulj el, váltsd valóra az álmaidat, és legyen neked is mesébe illő életed!  Tovább »

Szerelmeskönyv - Se testben, se lélekben ne légy egyedül

Ha szeretnéd mélységesen megszeretni önmagad és örömtelivé tenni az életed, akkor feltétlenül szerezz be egyet!  Tovább »

Szerelemteremtő online kurzusok

A gyakorlatok elvégzése olyan változást indíthat el az életedben, amely legmerészebb álmaidat is felülmúlja!  Tovább »

Szerelemteremtő meditációk

A rendszeres meditációval könnyedén szerelmes, boldog, harmonikus életet teremthetsz magadnak.  Tovább »

Ajándék: 1 könyv + 4 hanganyag!

Kattints, iratkozz fel most, és töltsd le a könyvet azonnal! Másnap pedig érkeznek a hang- anyagok!  Tovább »

Találkozzunk az Instagramon is!

Itt minden nap egy új, inspiráló haikut találsz, és pillanatképeket arról, hogy mi az, ami mostanában foglalkoztat.  Tovább »

Legolvasottabb
írásaim


Blog kategóriák

Korábbi írásaim