Sarkadi Kriszta

Az új kapcsolati minták hírnöke-
ként abban támogatlak, hogy megszülessen benned és veled maradjon a szerelem.

Ajándék, neked!Ariadné fonalaAriadné fonala

 Írásaim - blogértesítőm és egyéb fontos híreim - útmutatásait követve könnyedén kitalálsz a félelmek, az elvárások és a régi minták útvesztőjéből, hogy meg- érkezz a szerelem varázslatos birodalmába.

Vedd a kezedbe Ariadné fonalát, és fogadd el ajándékba letölthető gyakorlati útmutatónkat!


E könyvet elolvasva képessé válsz arra, hogy kialakítsd saját "boldogságreceptedet", és megtudd, vajon hogyan, mitől leszel boldog és kiegyensúlyozott a párkapcsolataidban.

Programajánló

2024 április
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Boldogság, szerelem. Ebben a sorrendben?

’10júl30
11 hozzászólás
Boldogság, szerelem. Ebben a sorrendben?

- Talán ezt érzed. Remélem, átélem egyszer én is -. Ezekkel a gondolatokkal küldte át nekem az alábbi Márai Sándor idézetet egy kedves barátom, és amikor elolvastam, tudtam, hogy ezt meg kell osztanom veled is. Íme:

"A szerelem, ha igazi, mindig halálos. Úgy értem, nem célja a boldogság, az idill, a kéz a kézben, az andalgás, holtomiglan-holtodiglan virágzó hársfák alatt, melyek mögött a tornácon lámpa szelíd fénye világít, s az otthon dereng, hűvös illataival ... Ez az élet, de nem ez a szerelem. Komorabb láng ez, vészesebb.

Egy napon eljön életedbe a vágy, hogy megismerjed ezt a pusztító szenvedélyt. Tudod, mikor az ember már nem akar egészségesebb, nyugodtabb, kielégültebb lenni egy szerelemtől, hanem lenni akar, teljesen, a pusztulás árán is. Később jön ez; sokan nem ismerik meg ezt az érzést, soha ... S aztán van az, hogy az ember egy napon megérti, mit akar az élet a szerelemmel, miért adta ezt az érzést az embereknek?... Jót akart velük?... A természet nem jóságos. A boldogságot ígéri nekik ezzel az érzéssel? A természetnek nincsen szüksége ilyen emberi ábrándokra. A természet csak teremteni és pusztítani akar, mert ez a dolga. Kegyetlen, mert terve van és közömbös, mert terve emberen túli. A természet megajándékozta az embert a szenvedéllyel, de megköveteli, hogy ez a szenvedély feltétlen legyen.

Minden igazi életben eljön egy pillanat, amikor az ember úgy merül el egy szenvedélyben, mintha a Niagara vízesésbe vetné magát. S természetesen mentőöv nélkül. Nem hiszek a szerelmekben, melyek úgy kezdődnek, mint egy kirándulás az élet majálisába, hátizsákkal és vidám énekléssel a napsugaras erdőben ... Tudod, az a dagályos "ünnep van" érzés, mely a legtöbb kezdődő emberi kapcsolatot áthatja ... Milyen gyanús ez! A szenvedély nem ünnepel. Ez a komor erő, mely mindegyre alkotja és pusztítja a világot, nem vár választ azoktól, akiket megérint, nem kérdi, jó-e nekik, nem sokat törődik a viszonylagos emberi érzésekkel. Az egészet adja és az egészet követeli: azt a föltétel nélküli szenvedélyességet, melynek legmélyebb árama maga az élet és halál. Nem lehet másképpen megismerni a szenvedélyt… s milyen kevesen jutnak el idáig!

Az emberek csiklandják és cirógatják egymást az ágyban, nagyokat hazudnak és hamisan érzelegnek, önzően elveszik a másiktól, ami jó nekik, s a maguk öröméből egy kis hulladékot talán odalöknek a másiknak is... S nem tudják, hogy mindez nem a szenvedély.... Igen, az igazi szerelmesek is vásárra viszik a bőrüket, szó szerint és valóságosan... Mi más értelme van annak a végzetes és feltétlen odaadásnak, mely a végső szenvedély megérintettjeit egymás felé hajtja? Az élet kifejezi magát ezzel az erővel, s rögtön közömbösen elfordul áldozataitól.

Minden időben és minden vallásban ezért tisztelték a szerelmeseket: mert máglyára lépnek, mikor egymás karjaiba borulnak. Az igaziak, tudod. A bátrak, a kevesek, a kiválasztottak. Minden igazi ölelés mögött a halál van, árnyaival, melyek nem kevésbé teljesek, mint az öröm fénycsóváinak villanása. Minden igazi csók mögött a megsemmisülés titkos vágya van, az a végső boldogságérzet, amely már nem alkuszik, amely tudja, hogy boldognak lenni mindig annyi is, mint teljesen megszűnni és átadni magad egy érzésnek. És ez az érzés céltalan...

Szeretni annyi, mint egészen megismerni az örömet, s aztán elpusztulni."

Éreztem, hogy ez az írás gyönyörű, és tényleg leírja mindazt, amit legutóbbi szerelmes időszakomban átéltem. De azonnal kérdéseim is támadtak. Most akkor, hogy van ez? A szerelemnek „nem célja a boldogság”? De hát nem erről szólt az összes eddigi írásom? Hogy azért vágyunk a szerelemre, mert boldogok akarunk lenni?

Ahogy ezt forgattam magamban, rájöttem, hogy: nem! Rájöttem, hogy az, amiről írok, ugyanaz, amit Márai Sándor is megfogalmaz (persze, az ő gyönyörű, szépirodalmi stílusával eszembe sem jut összehasonlítani magam, egyszerűen csak örömöt okozott felfedezni a gondolati hasonlóságot).

A boldogság ugyanis a természetes állapotunk – elsősorban ezt tapasztaljuk meg, mielőtt elkezdenénk azonosítani magunkat a testünkkel, a családban betöltött szerepünkkel, az iskolai osztályzatainkkal, a nemzetiségünkkel, a névjegyünkön szereplő információkkal, illetve bármilyen más címkével.

Az igazi boldogság abból fakad, ha hűek maradunk valódi természetünkhöz. Minél jobban ismerjük magunkat – vagyis azt, hogy mi okoz örömet, mi az, ami lelkesít, vagyis milyen alapanyagból gyúrtak minket, – annál boldogabbakká válunk.

Tehát nem a szerelem hozza el a boldogságot, hanem akkor állunk készen a szerelemre, amikor önmagunkból fakadóan boldogok vagyunk!

És mi az, hogy „a szerelem, ha igazi, mindig halálos”? Már itt, az első mondat elolvasásánál tudtam, miért érezte úgy a barátom, hogy ezt átküldi nekem. Azért, mert a szerelemben (amit akkoriban átéltem) rendkívüli intenzitással kellett újra és újra meghalnom (vagyis az egómból, az elvárásaimból, a félelmeimből, a rám nőtt szerepekből lefaragnom egy-egy jókora darabot) ahhoz, hogy szerelmünk életben maradhasson, és ne oltsák ki a lángját személyiségem egymással harcoló részei.

De amíg erre rá nem döbbentem – mert kezdetben nem tudtam, hogy a szerelem „nem kérdi, jó-e nekik, nem sokat törődik a viszonylagos emberi érzésekkel” – nagyon sok fájdalmat éltem át. Persze, menekültem volna, de nem tudtam, mert a szerelem mindig újra és újra visszaterelt ahhoz a férfihoz, akivel mindezt átéltem.

Idővel már jól láttam, hogy mi miért történt; hogy mennyire szükséges volt mindezt átélni; és hogy minden az én megtisztulásomat és gyógyulásomat szolgálta (persze a Kedvesét is, de arról csak ő tudna írni). Így történhetett meg, hogy az átalakulás periódusai között egyre hosszabb időre köszöntött be az öröm és a boldogság.

És így történhet meg, hogy az írásaimban téged is merlek arra ösztönözni, hogy ne add fel: ismerkedj magaddal; teremts boldogságot az életedben; és add át magad a szerelemnek, amikor megérkezik!

Te is éltél már át ilyet? Érezted, hogy valamit elpusztít benned a szerelem, azért, hogy más módon újjászülethess? Ilyenkor nem mindig vagyunk tudatosak, és lehet ez nagyon megrázó, fájdalmas, rossz emlékű élmény. Veled hogy történt?

Átadom a szót neked …

Szeretettel,

Sarkadi Kriszta

AJÁNDÉK!

► Egy hasznos és szórakoztató könyv,

► négy inspiráló hanganyag, valamint

► egy hatrészes online kurzus

lesz a segítségedre abban, hogy a párkapcsolati boldogságot minél hamarabb megtapasztalhasd.

Kattints ide, és töltsd le az ingyenes anyagokat:

Ariadné fonala >>>

 

Kategóriák: Szerelem


Ha tetszett, kattints az alábbi linkekre, és oszd meg ismerőseiddel!

Hozzászólások

Domján Mónika’10 júl 30 - 11:40

Egyelőre csak annyit tudok hozzászólni, hogy oooh... Kissé le vagyok taglózva. Ha összeszedtem magam, írok valami értelmeset is.

Domján Móni monikaesatarot.blog.hu

Puskás Edit’10 júl 30 - 16:18

Köszönöm ezt a ismertetöt. Ez igy igaz ahogy leirtad.A szerelemnek mindig önzetlennek kellene lennie.A boldogságot minden embernek saját magában kell megtalálnia.

Puskás Edit

Giebiszer Gyongyi’10 júl 30 - 21:07

Halalos. Vege lesz. Benne van. Mindenben benne van. De ott marad nagyon melyen a tisztasag... a tuz utan, ami mindent folegetett, hogy helye legyen a hagymahejak mogotti igazsagnak. A nemasagban minden-tudasnak. A fajo konnyeknek, s felhotlen kacagasnak. Az igazsagnak. A kuzdelemnek, s megadasnak. Az allandosagnak. Az orokkevalosagnak. A szabadsagnak. Repulesnek, nem-gondolkodasnak. Az eletnek.
Egyszer el kell lobbanjon a tuz. S begyogyul majd a seb.
Nem fog fajni. S csak az marad meg, ami Tiszta volt mindig s Igaz. Maga s Magad.
Aztan ha osszefuttok egyszer majd soka' s nem szoltok egy szot sem, is erezni fogjatok a poreseg szagat.

Gyongyo

viva’10 júl 30 - 22:59

Ez talált! Sok idő kell ahhoz, hogy az ember ne csak tudja, de érezze is , hogy ez így van és képes legyen fel is ismerni. A szerelem gyakran álruhában jön, nem érted mi az, csak azt érzed, hogy nagyon mélyről, belülről jön, gyakran minden racionalitással szemben... Köszönöm!

Viva

sisu’10 aug 02 - 21:01

Már tudom, mit jelent..kilenc éve ég. Nincs távolság..bár 2000 km a távol, nincs kor, bár lassan ballagunk a hatvan felé.
Nem akadály a nyelv sem..bár mindketten mást beszélünk.
Mégis értjük egymást. Mégis érezzük egymást.Mérhetetlen, kiapadhatatlan érzéssel.
Köszönöm!

Era’10 aug 03 - 15:03

Igen. Átéltem. És igen, köszönöm, elég volt. A szenvedély feléget és pusztító. Könyörtelen és megsemmisítő. Nem gondolom, hogy ez a szerelem. Ílletve lehet ilyen is. De ez halálos. Ugrás a semmibe.

Virág’10 aug 28 - 13:19

Keresem a párom.

Papp Ildikó

Steiner Ferencné’10 szept 23 - 08:44

sziasztok, Mindenkinek!

Én végre megtaláltam a párom!
Azóta is imádjuk egymást, nagyon jó a kapcsolatunk, kívánom Mindenkinek, hogy hasonlóan hozzám megtalálják végre az igazit!!!
Üdv. Erika Székesfehérvár

csucsuera

Színes’10 okt 06 - 22:50

Kedves Mindenki!

Én kétséggel fogadom azt a sötétséget, amit a szerelemmel párosítanak. Vannak mélyreható találkozások, mondhatni karmikus, tisztító, fejlesztő kapcsolatok. Sosem kellemes elsőre, amikor az ember árnyék-énjével találkozik.Ezek a szerelmek erről szólnak. De mai, spirituálisan rohamosan fejlődő, feltáruló világunkban elég sok új meglátás, új értelmezés lát napvilágot, minek fényében a tragikus szerelem szükségszerűsége is megkérdőjelezhető. Vajon igazi lélekpárjával (amelyet elvileg nem egyszrű megtalálni) az ember tragédiára ítéltetett? Nem tudom elhinni. Képtelen vagyok erre. Én is keresem, fejlődni akarok, meg-megélem...de sehogy sem tudom jól, békében. Ezt én annak tudom be, hogy a szerelem abból a világból születik, amelyiket jól eltitkoltak és elnyomtak előlünk s kényszerítettek minket tudatlan mókuskerékbe. Ha ez nem lenne, akkor egónk sem lenne ilyen zavarodott és uralkodó. A szív vak de valódi míg az elme ha zavarodott, nem tudja értelmezni. Hát ezen dolgozunk, hogy lelkileg felemelkedjünk végre és szívünk vak lüktetését tiszta elmével látni tudjuk s megéljük a gyönyört egy immáron teljesen más, igazabb világban...mindenki arról beszél, hogy efelé tartunk s gyökeresen át fog alakulni látásunk és megélésünk a szerelem terén. Hisz ebbe még valaki? Látja már ezt még valaki?

Köszi a visszajelzéseket!

Sarkadi Kriszta’10 okt 07 - 10:28

Kedves Színes!

Teljesen egyetértek veled. A szerelem csak addig "sötét verem", amíg az ego szempontjából nézzük. Ugyanis a valódi szerelem és szeretet felolvasztja az ego védőbástyáit; nem az elkülönülésre, hanem az egységre törekszik. Ahogy te is írtad: amikor szerelmesek leszünk, lehetőségünk nyílik arra, hogy az erős fényben meglássuk árnyékos oldalainkat, és elfogadjuk őket. Ez csak az ego számára lehet ijesztő (mert a bizonytalanságunkból és a félelmeinkből táplálkozik), de amíg azonosulunk vele, és hagyjuk, hogy uralja az életünket, addig a szerelem is tűnhet nehéznek és fájdalmasnak.

Nem csak, hogy gyökeresen át fog alakulni látásunk és megélésünk a szerelem terén, hanem éppen most alakul át! Az új kapcsolati minták, amelyekről annyit beszélek, és amelyekről október 29-én A szerelem visszahódítása című szeminárium is szólni fog, éppen ebbe az irányba visznek minket. Egy erős tisztulási folyamat zajlik (már zajlik!), épp azért, hogy eltakarítsuk magunkból azokat az akadályokat, amelyek útját állják a mindannyiunkban ott lévő, tiszta és szenvedélyes szerelemnek.

Szeretettel,

Kriszta

Györgyi’13 márc 19 - 21:34

Jó volt olvasni ezt a valóban igazán szép Márai-idézetet...Már csak azért is, mert általában a legtöbb bugyuta szerelmes regényben meg többnyire a médiában azt próbálják belénk sulykolni, hogy csak akkor igazán leszünk boldogok, ha szerelmesek leszünk, és aki egyedül van, az mind szánnivaló, szerencsétlen lúzer... Na meg hogy akkor igazi a szerelem, ha tökéletes boldogság, harmónia, egyetértés stb. van, és a kisujjatokat se kell érte mozdítanotok. Márai írása sokkal igazabb, bár én nem egészen így fogalmaztam volna meg... Mindenesetre nem ártana terjeszteni. :-) Szerintem mindjárt kevesebb lenne a boldogtalan ember, meg a zátonyra futó párkapcsolat...

Györgyi

Hozzászólás

Kérünk, a kiemelt mezőket mindenképpen töltsd ki!

Fontos: a rendszer 30 perc után automatikusan kiléptet; ezért ha a hozzászólásod megírása meghaladta a fél órát, akkor javasoljuk, hogy jelöld ki az üzenet teljes szövegét, másold (CTRL + C), majd végezz el egy frissítést (F5), illeszd be (CTRL+V), és csak ezután kattints az Elküld gombra!

A blogomról

A blogomról

Neked szól ez az oldal, ha vannak kérdéseid, és tenni akarsz annak érdekében, hogy szerelmi kapcsolataidban (is) olyan életet élj, amilyenre szíved legmélyéről vágysz. Számtalan izgalmas, egyben elgondolkodtató nézőpontot fogok eléd tárni, hogy saját megoldásod kialakítására inspiráljalak.

Ennek is örülni fogsz

Mesés életem könyve - Váltsd valóra az álmaidat!

Merj nagyot álmodni! Majd indulj el, váltsd valóra az álmaidat, és legyen neked is mesébe illő életed!  Tovább »

Szerelmeskönyv - Se testben, se lélekben ne légy egyedül

Ha szeretnéd mélységesen megszeretni önmagad és örömtelivé tenni az életed, akkor feltétlenül szerezz be egyet!  Tovább »

Szerelemteremtő online kurzusok

A gyakorlatok elvégzése olyan változást indíthat el az életedben, amely legmerészebb álmaidat is felülmúlja!  Tovább »

Szerelemteremtő meditációk

A rendszeres meditációval könnyedén szerelmes, boldog, harmonikus életet teremthetsz magadnak.  Tovább »

Ajándék: 1 könyv + 4 hanganyag!

Kattints, iratkozz fel most, és töltsd le a könyvet azonnal! Másnap pedig érkeznek a hang- anyagok!  Tovább »

Találkozzunk az Instagramon is!

Itt minden nap egy új, inspiráló haikut találsz, és pillanatképeket arról, hogy mi az, ami mostanában foglalkoztat.  Tovább »

Legolvasottabb
írásaim


Blog kategóriák

Korábbi írásaim